Misplacing Ski Lifts

The earliest chairlifts were placed in the most concave part of a ski run. It made sense that the lift should take the most accessible and unobstructed line up the mountain. Once at the top, the chairlift rider became a skier and influenced by gravity and other natural forces headed towards these low points. It was thought that skiers would seek out the ridgeline and convex portions of a slope. The lifts and skier were quickly occupying the same valuable space on primitive ski runs. Quickly, it was determined that ski lifts should be constructed on the less desirable skiing terrain. 

If we understand the tendencies of the end-user, we might design a solution for their challenges. If we accommodate the design over the user, then we are likely to create more disruptions.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s